vaasan jaakkoo kuvabanneri

Yleishyödyllisen Vaasan Jaakoon Säätiön itsenäisyyspäivän stipendit on myönnetty nuorelle, lahjakkaalle vaasalaisille pianistille, 18-vuotiaalle Tarmo Peltokoskelle sekä ansioituneelle ja arvostetulle tekstiilikonservaattorille ja alan ainoalle opettajalle Anna Häkärille. Myös hän on vaasalainen.

Tarmo Peltokosken mukaan painopiste on ollut pianossa, mutta balanssi alkaa kääntyä orkesterijohdon suuntaan. (Kuva Kirsti Hiekkarinne)

Helsingin konservatoriossa opiskeleva Tarmo Peltokoski voitti tämän vuoden tammikuussa Leevi Madetoja -pianokilpailun 17-vuotiaiden ja sitä vanhempien sarjan ensimmäisen palkinnon. Viime vuoden Tampereen pianokilpailussa hän kolme palkintoa. Erinomaisesta menestyksestään huolimatta Tarmo Peltokoski aikoo pistää painoa jatkossa entistä enemmän orkesterinjohdon suuntaan. Hän on  ollut Jorma Panulan oppilaana vuodesta 2014. Tänä syksynä hän aloitti opinnot Taideyliopiston Sibelius-akatemian kapellimestariluokalla professori Asmo Almilan johdolla. Almilan jälkeen professoriksi tulee Sakari Oramo.

Tarmo Peltokoski valmistuu tämän vuoden jouluna Helsingin konservatoriosta Antti Holtin pianoluokalta ja jatkaa saman opettajan johdolla Sibelius-akatemiassa.
-Suuri rooli kehityksessäni on ollut Niklas Pokin perustamalla Nuorten pianoakatemialla, jossa olen ollut alusta lähtien eli vuodesta 2013, Tarmo Peltokoski sanoo.
Kuula-opistossa Vaasassa Tarmo Peltokoski opiskeli Tuulikki Laitisen johdolla vuosina 2008 – 2014 ja Anton Ylikallion johdolla vuosina 2014 – 2015. Kristiina Juntulta hän sai säännöllisesti opetusta vuodesta 2010. Juntun oppilaana Tarmo oli lukuvuoden 2015 – 2016, jonka jälkeen aloitti opinnot Helsingin konservatoriossa.

Pyhän Marian kirkosta ehdittiin ennen Vaasan paloa vuonna 1852 pelastaa tämä yli 500 vuotta vanha, todennäköisesti Venetsiassa valmistettu messukasukka, jonka Anna Häkäri on konservoinut. (Kuva Seppo Nurmi)



Anna Häkäri aloitti neljännesvuosisata sitten tekstiilikonservoinnin yrittäjänä ja nyt hän on sivutoiminen yrittäjä, koska päätyö on lehtoraatti Metropolia Ammattikorkeakoulun konservoinnin tutkinto-ohjelmassa. Anna Häkäri vastaa oppilaitoksen tekstiilikonservoinnin opetuksesta ja samalla myös alan kehittämisestä. Hän on myös tekstiilikonservoinnin ainoa opettaja Suomessa.

Tekstiilikonservaattorin tutkinnon hän suoritti vuonna 2002 The Textile Conservation Centrestä, joka toimi tuolloin Lontoon yliopiston, Courtauld Institute on Art´in alaisuudessa. Koulutus oli tuolloin kolmivuotinen ja se vastaa tasoltaan Suomen maisteritutkintoa. Pohjakoulutuksena Anna Häkärillä on kudonta-alan peruskoulutus eli artesaanin tutkinto Isonkyrön käsi- ja taideteollisesta oppilaitoksesta. Lisäksi hänellä on opettajan tutkinto ja vanhaa perua myös yo-merkonomin tutkinto.

Silkkikankaisen messukasukan kunnostettu yksityiskohta. (Kuva Seppo Nurmi)

Eniten Anna Häkäri on kunnostanut vanhoja kirkollisia tekstiilejä eli seurakunnat ovat olleet suurin asiakasryhmä. Tekstiilikonservoinnin ohella hän on myös paljon käytetty luennoitsija esimerkiksi tekstiilien hoitoon ja huoltoon liittyen. Työtehtäviin kuuluvat myös kuntokartoitukset ja tekstiilien saattamiset näyttelykuntoon.
Anna Häkärin mukaan tekstiilien arvostus on yleisesti ottaen noussut ja sama koskee myös käsitöitä.
-Ehkä tämä johtuu siitä, käsitöitä osaavien määrä laskee alan oppilaitosten alasajon ja käsityön opetuksen tuntiresurssien määrän laskun myötä, arvostus tekstiilejä ja käsitöitä osaavia kohtaan vastaavasti nousee. Tämä trendi on ollut nähtävissä jo vuosikymmeniä sitten mm. Englannissa ja Ranskassa.

(Lisätietoja säätiön pj. Seppo Nurmi, 050-3893117)